Muffiny, muffinki, babeczki. Jak zwał, tak zwał. Małe deserki, które doskonale nadają się dla dużych i małych. Idealne na przyjęcia, jako przekąska. Moimi ulubieńcami są babeczki marchewkowe i bananowe. Jako, że szykujemy się do przyjęcia urodzinowego – dziś przepis na przepyszne babeczki marchewkowe, które bez problemu przygotujecie z dziećmi.
Jak zawsze, stawiam na łatwość wykonania, czas i niewielką ilość składników.
Przepis na babeczki marchewkowe
Składniki
- 4 średnie marchewki
- 1,5 szklanki mąki (ok 200g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,75 szklanki oleju
- 4 jajka
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej, bądź cynamon, imbir, gałka muszkatałowa
Przygotowanie
- Obrać i zetrzeć marchewkę,
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy
- Mikserem wymieszać jajka, olej, cukier, dodać marchewkę – wymieszać
- Złączyć wszystkie składniki – wymieszać łyżką.
- Ciasto wlać do przygotowanych papilotek w foremce do muffinek
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180oC , ok 25 min (sprawdzić wykałaczką)
- Usiąść i wypić kawę 🙂
Podoba Ci się ten post – daj mi jakoś znać.
- polub artykuł
- zostaw komentarz
- udostępnij – może komuś będzie pomocny
- polub nas na Facebooku, tam zawsze znajdziesz info o nowych postów
- obserwuj nas na Instagramie – to taki blog od kuchni