W weekendy, kiedy wszyscy jesteśmy w domu i mamy trochę więcej czasu staramy się wymyślać fajne śniadania. Niezbyt skomplikowane, różne i takie które zachęcą maluchów do jedzenia. Od jakiegoś czasu serwujemy babeczki na śniadanie. Ale nie na słodko!
Nasze śniadania nie należą do najłatwiejszych, bo musi pasować wszystkim, być zdrowe, możliwe do zjedzenia niezależnie od ilości uzębienia, nie może zawierać trujących składników (czyli tych, które wskaże pięciolatek), musi też być podawane w krótkim odstępie czasu, abyśmy mogli wszyscy razem usiąść i zjeść.
Babeczki na śniadanie są moim świeżym odkryciem i na szczęście wszystkim posmakowały 🙂
Babeczki z jajkiem, bekonem i pomidorami
Składniki:
-chleb tostowy
-jajka
-pomidory suszone
-bekon/ szynka parmeńska
-masło
-kiełki/ świeże zioła
Przygotowanie:
- Odkroić skórki od chleba tostowego
- Roztopić masło, posmarować nim formę i jedną stronę chleba
- Podsmażyć bekon
- Do formy na muffiny włożyć chleb (ostrożnie ułożyć, tak aby nie podziurawić), do środka włożyć boczek (dookoła), na dno położyć pomidor suszony, wbić jajko
- Piec w temperaturze 200oC ok 15 min (aż białka się zetną) , lub dłużej, jeśli chcesz żeby całe jajko było ścięte.
- Gotowe babeczki posypać ziołami lub kiełkami
Można tu dokonać wielu modyfikacji. Na przykład można odpuścić sobie chleb i formę wyłożyć szynką parmeńską, w to wbić jajko. Można zrezygnować z wędliny, jeśli ktoś woli wersję wegetariańską.
Nie zamartwiajcie się, że Wasze dzieci na pewno tego nie zjedzą. Ja też tak myślałam, ale na szczęście się myliłam. Zrobiłam, spodobał im się wygląd, poopowiadałam, że to babeczki są i skosztowali. Potem było już z górki. Zjadają, aż im się uszy trzęsą 🙂
Podoba Ci się ten post – daj mi jakoś znać.
- polub artykuł
- zostaw komentarz
- polub nas na Facebooku, tam zawsze znajdziesz info o nowych postów
- obserwuj nas na Instagramie – to taki blog od kuchni
Genialne w prostocie . Do wykorzystania
wygladaja mega apetycznie
i tak też smakuje 🙂
Nie chce zabrzmiec wulgarnie, ale to wyglada zaje$%scie! Moim facetom na pewno by sie spodobalo. Zapisuje do ulubionych (chociaz znajac moje kulinarne lenistwo to tak po prawdzie wykorzystam pewnie za tydzien lub cztery) 😉 Dziekuje za fajna i chyba nie taka trudna do realizacji inspiracje. Karola
bardzo prosta i bardzo szybka – najdłużej trwa pieczenie (10-15 min) a smak…REWELACJA serio 🙂
wyglądają uroczo 🙂 bardzo lubie jajka na śniadanie
i smakują bosko 🙂
Świetny pomysł 🙂 My robimy coś podobnego, ale bazą jest bułka, którą wydrążamy i tam wbijamy jajko 🙂 Z chęcią wypróbuję także Twój pomysł 🙂