Ponieważ więcej czasu spędzamy w domu (tzn. całe dnie, tygodnie, miesiące) dużo więcej gotuję, piekę, wynajduję coraz to nowe przepisy, ulepszam je lub totalnie psuje 🙂 Mimo wielu „nowości” domowe ciasto drożdżowe, obok szarlotki mojej babci jest numerem jeden.
Wszyscy uwielbiamy domowe ciasto drożdżowe. Najlepiej na ciepło, z mlekiem. Zawsze ze śliwkami lub przynajmniej powidłem śliwkowym plus inne owoce – maliny, gruszka, jeżyny. Serwujemy ją sobie na kolacje i dojadamy na śniadanie. A potem czekam, tylko dla przyzwoitości, kiedy nadarzy się okazja aby upiec kolejną blaszkę.
Dzielę się z Wami przepisem, który robię w thermomixie, jest w nim dużo składników ale absolutnie proste i szybkie wykonanie. Z przepisu wychodzi duża blaszka, gdy dzielę składniki na pół wychodzi mała blaszka – jedna porcja dla 6-7 osób.
Ciasto drożdżowe to zawsze gwarancja smaku jak i wykonania. Rzadko kiedy zdarza się je zepsuć, a nawet jeśli nie wyrośnie i tak jest pyszne. To, co często mnie gubi to ilość owoców (szczególnie gdy są mrożone). Przy zbyt dużej ilości owoców ciasto nie wyrasta na środku, a właściwie zapada się w tych miejscach. Ponieważ jest to proste ciasto fajnie jest też przygotowywać go z dziećmi.
Przepis na domowe ciasto drożdżowe
Składniki:
ciasto
- 70 g drożdży
- 30 g cukru
- 300 ml ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 580 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego*
- 40 g oleju
- 120 g masła
- ulubione owoce
kruszonka
- 70 g mąki krupczatki
- 50 g cukru
- 50 g masła
*domowy cukier waniliowy (taki prawdziwy) to super prosta sprawa. Do słoiczka włożyć 200 g cukru i laskę wanilii pokrojoną na ok 1 cm kawałki. Zamknąć słoik, wymieszać zawartość odstawić na 1-2 dni. Po tym czasie zmiksować – cukier waniliowy (nie wanilinowy) gotowy. Nie ma za co 🙂
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto włożyć go miski – wyrabiać.
- Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski zmieszać aż powstaną grudki
- Cisto pozostawić na 20-30 min. do wyrośnięcia
- Napić się kawy
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć do foremki, położyć na cieście ulubione owoce/ powidło, posypać kruszonką, wstawić do pieca na ok 30 min 180 oC
Uwaga! Nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uzależnienie się od smaku i zapachu ciasta drożdżowego.