Lubię owoce i warzywa sezonowe. Nie tylko wiosną i latem kiedy bogactwo plonów zachwyca na każdym kroku. Lubię również te, które przypominają mi smaki z dzieciństwa, które doskonale pamiętam, i które chce aby zostały zapamiętane przez moje dzieci. Jesienią i zimą dynia, szarlotka, cynamon, imbir, goździki, miód. Dynia jest dla mnie królową jesieni ale żeby się nie znudziła serwuje dziś przepisy na dynię.
Moją niekwestionowaną królową jesieni jest dynia – uwielbiam ją. Można ją przyrządzić na słodko, słono, ostro – pełna dowolność.
DYNIA PRZEPISY
Muffiny– szybkie, bez miksera
Syrop do kawy – nadaje wyjątkowy smak, chociaż dość słodki
Zupa z dyni – świetna dla dzieci, doskonała jako podstawa do innych potraw
Risotto z dyni – szybkie i idealne na obiad
Sernik z dyni– absolutnie pyszny
W wielu przypadkach używam puree z dyni. Jak się za niego zabrać? Bajecznie prosto: dynię kroimy np. na pół, wydrążamy ze środka pestki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do piekarnika (na blasze kładziemy papier do pieczenia i na to dynię) pieczemy do miękkości. Łyżką oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ miksujemy na gładkie puree. Resztę można trzymać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.
MUFFINY DYNIOWE
Przepis jest bajecznie prosty, szybki, nie wymaga nawet miksera (tylko miski i łyżka)
Składniki na muffiny
– 300g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-120 g cukru
-szczypta soli
-skórka z pomarańczy
– 2 łyżki cukru waniliowego
-2 duże jajka
– 200g puree z dyni
-60 ml mleka
-150g roztopionego masła
Przygotowanie:
– Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masło roztopić i ostudzić.
– Mąkę przesiać do miski (ja często tego nie robię z lenistwa, ale po przesianiu daje się trochę powietrza, ładnie ciasto rośnie) razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, wanilię. Wymieszać i odstawić.
– W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka dodać purée z dyni, roztopione masło i mleko, wymieszać widelcem.
– Wszystkie składniki łączymy za pomocą łyżki, delikatnie mieszamy – ciasto ma być lekko grudkowate. Nie można zbyt długo mieszać składników.
– Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu można położyć owoce lub pestki dyni jeśli ich używamy. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 18-20 minut, do suchego patyczka.
AROMATYCZNY SYROP DYNIOWY DO KAWY
Pumpkin spice latte (kawa z syropem dyniowym na korzennych przyprawach) zabrzmiało świetnie, gdy opowiadała mi znajoma z za oceanu. Ale u nich ‘pumpkin spice syrop’ kupuje się w sklepach. U nas tego nie uświadczysz, ale może to i dobrze, bo poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis żeby zrobić w domu.
Składniki na kawę
-2 łyżki syropu dyniowego
-podwójne espresso
-200 ml mleka
Składniki na syrop
-1/2 szklanki wody
-1 łyżeczka imbiru w proszku
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1/3 szklanki mleka skondensowanego
-1/4 puree z dyni
Przygotowanie syropu:
– Do garczka wlać wodę, dodać przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz wanilię. Zagotować, po czym zmniejszyć moc grzania do minimum (gotować tak przez 5 minut)
– Dokładnie przecedzić (najlepiej przez sitko wyłożone gazą tak aby na sitku zostały wszystkie przyprawy).
– Do syropu dodać mleko skondensowane i wymieszać do rozpuszczenia (w razie potrzeby można podgrzać). Dodać zmiksowane purée z upieczonej dyni. Przechowywać w lodówce.
Przygotowanie kawy:
– Zaparzyć kawę, wlać 2 łyżki syropu, wymieszać i polać (z wysoka) gorącym, spienionym mlekiem. Tadam- gotowe.
ZUPA Z DYNI
Doskonała dla całej rodziny. Łagodna, syta. Mąż zwykle dokłada do niej pikantne przyprawy, niekiedy stosuje ją jako bazę do dań bardzo pikantnych (dodaje kurczaka, paprykę, ostre przyprawy).
Składniki:
– ok 0,5 kg dyni (po obraniu)
– 250 g ziemniaków
– 25 g masła
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka świeżego imbiru
– pomidor świeży lub z puszki
– 1 szklanka mleka
– ok 400 ml bulionu
Przygotowanie:
– Obraną dynię i ziemniaki pokroić w kostkę.
– W garnku na maśle zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć, co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
-Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć moc grzania do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
– Pomidora (często dodaję całą puszkę pomidorów) obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem, dodać mleko.
RISOTTO DYNIOWE
Szybkie danie dla całej rodziny.
Składniki:
-1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
– 1 szklanka mleka
-2 łyżki masła
-1 cebula
-ok 100g ryżu do risotto
-1/4 szklanki białego wina
-500 ml bulionu
-gałka muszkatołowa
-opcjonalnie boczek (pokrojony w kostkę i podsmażony)
– tarty parmezan
Przygotowanie:
– Roztopić 2 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę i połowę dyni. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut (cebula powinna się jedynie zeszklić). Dodać ryż, podsmażać aż pokryje się masłem. Wlać wino i odparować.
– Stopniowo wlewać bulion, za każdym razem mieszając. Kiedy ryż wchłonie całkowicie porcja bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób przez 15 – 17 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając. W połowie tego czasu, dodać resztę dyni i doprawić risotto gałką muszkatołową.
– Risotto nie powinno być zbyt suche ani za bardzo wodniste (może pozostać ci trochę bulionu). (ryż powinien być al dente ale i miękki jednocześnie). Przed podaniem włożyć kawałki zimnego masła i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec połączyć z tartym Parmezanem. Doprawić solą oraz pieprzem.
SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE BROWNIE
Wymaga dość długiego pieczenia, ale samo przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Smak wyborny!
Składniki na brownie
– 200 g masła
-200 g gorzkiej czekolady
-3 jajka
– ¾ szklanki cukru trzcinowego
– szklanka mąki pszennej (ok 130 g) lub 50g mąki żytniej +50 g mąki kukurydzianej + 30 g mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
-cukier waniliowy lub wanilia
Składniki na masę serową
-1kg twarogu sernikowego
-1 szklanka cukru
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki cynamonu
-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
-5 jajek
– 300g puree z upieczonej dyni
-80 ml śmietany 30%
BROWNIE
– Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (bez termoobiegu). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
– Masło pokroić na kawałeczki i na małym ogniu roztapiać mieszając. Dodać połamaną czekoladę, roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
– W misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
– Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Piec przez 25 minut.
MASA SEROWA
– Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Do miski włożyć zmielony ser, cukier, mąkę, cynamon, gałkę, wanilię i zmiksować. Dodawać po jednym jajku non stop miksując do połączenia się składników. Dodać puree z pieczonej dyni i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać śmietankę i zmiksować.
– Wyłożyć masę serową na spód brownie i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 90 minut (masa musi być ścięta). Ostudzić.
Gotowy sernik można polać polewą czekoladową, posypać żurawiną, etc.
Moje przepisy na dynię są w 100% szybkie, przetestowane na całej rodzinie, łatwe w przygotowaniu, może nie są najbardziej light, ale można na to przymknąć oko, bo przecież dynia to warzywo, a jak warzywo to znaczy zdrowo 🙂
Nawet nie wiedziałem ze jest tyle odmian dyni wow!!!!!!!!!!