Chyba wszystkie dzieci lubią lody. Moje dzieci je u-wiel-bia-ją. Mogliby je jeść non-stop. Owocowe, śmietankowe, czekoladowe… ale ja nie pozwalam! Prawie w ogóle. No chyba że zrobione w domu! mój przepis jest mega prosty, szybki a smak zadowoli podniebienia największych smakoszy.
zdjęcie z sieci
Niezbędne składniki lodów owocowych:
– owoce
Robimy lody na dwa sposoby:
Opcja 1.
Zamrożone owoce miksuję (blender etc.) ewentualnie dodaję miód. Tadam – gotowe!!!
Opcja 2.
Owoce miksuję, zamrażam. Po 2-3h lody gotowe!
Proste prawda?! Cały myk polega na tym aby dobrać dojrzałe owoce. Gdy widzę, że np. moje banany ciemnieją, kroję na mniejsze kawałki, do torebki i bach do zamrażarki. Często do lodów dodaje banany, one nadają im kremowy smak. Możesz wykorzystać niemal wszystkie owoce, jeśli wydaje Ci się, że są kwaśne – dodaj miodu, albo innego słodzidła.
Niezbędne składniki lodów śmietankowych, czekoladowych, z bakaliami (lista nieco dłuższa, nie tak zdrowa jak w przypadku lodów owocowych, ale i tak dużo zdrowsza od tych ze sklepów):
– 120 g cukru pudru
– 4 jajka
– ½ l śmietany 30 %
– 2 torebki śmietany w proszku
-czekolada, kakao, bakalie
Białka ubijamy i podgrzewamy. Żółtka ubijamy z cukrem podgrzewamy. Ubijamy również śmietanę 30%, do której stopniowo dodajemy śmietanę w proszku. Do ubitej śmietany dodajemy resztę składników (ostudzonych)- mieszamy. Wstawiamy do zamrażarki na ok 4 godziny. Jeśli chcesz lody czekoladowe- dodaj kakao lub startą czekoladę. Do tak przygotowanej bazy możesz dodać np. syrop owocowy lub dżem.
Podając możemy dodać bakalie, kawałki czekolady, migdały.
Przepisy są proste, a takie lody milion razy zdrowsze niż to, co dostępne jest w sklepach. Dla mnie jest to super rozwiązanie – nie muszę w końcu ciągle odmawiać dzieciom lodów.