Lato w pełni. A z latem całe bogactwo owoców i warzyw. Maliny zerwane z krzaka, jabłka strącone z drzewa… Uwielbiam 🙂 Ale lubię też wszelkie słodkości, dlatego pomyślałam, żeby podzielić się z wami moim przepisem na proste ciasto ucierane z owocami.
Powiem szczerze, że często zdarza mi się przygotowywać takie ciasto na kolację dla dzieci. wstawione do piekarnika o 18.00 jest idealne na kolacyjkę: Świeże, delikatnie ciepłe ciasto, słodkie owoce i zimne mleko 🙂 To jest to co takie miśki jak ja lubią najbardziej 🙂
Dodam jedynie, że ciasto idealnie wpisuje się w moją listę wakacyjnych aktywności z dzieckiem 🙂 Nie wiem jak u Was, ale moje dzieci uwielbiają pomagać w kuchni. Wszelkie ciasta, obiady, surówki, mycie naczyń – to wszystko, jak na razie zajęcia, o które się zabiega 🙂
Przepis, którym się dzielę jest bajecznie prosty i szybki a ciasto super smaczne. W zależności od pory roku i dostępności owców można przyrządzić je o każdej porze roku tak, żeby przypominały smak dzieciństwa 🙂 jednak latem… latem smakuje najlepiej z sezonowymi owocami.
Składniki na ciasto ucierane z owocami
- 200 g masła
- 80 g słodzidła, np. cukru trzcinowego (jeśli używasz ksylitolu pamiętaj, żeby dać go mniej)
- 3 jajka
- 1 cukier z wanilią
- 230 g mąki tortowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sezonowe owoce
wykonanie ciasta
- Wszystkie składniki, poza owocami wrzucasz do miski, malaksera bądź innego robota, który wymiesza je za Ciebie.
- Mieszasz
- Wlewasz do foremki
- Układasz owoce na wierzch
- Pieczesz przez 30 min w piekarniku ustawionym na 180 oC
- Pijesz kawę