przez żołądek do serca

Smaki dzieciństwa. Przepis na najlepsze bajgle ever.

Mam wrażenie, że ciągle coś piekę! Jak nie ja to mój mąż. A najgorsze jest to, że wszystko zjadamy niemal od razu i następnego dnia trzeba coś piec znowu! Ostatnio sąsiadka poczęstowała nas obłędnymi bajglami… i przepadłam. Chodźcie po przepis na najlepsze bajgle ever.

instagram projekt rodzina

Jestem z natury leniwa, choć lubię wymyślać, piec ale przede wszystkim uwielbiam jeść 🙂 . Dlatego moje przepisy to tylko proste potrawy, szybkie i łatwe do przygotowania i przede wszystkim takie, które rozkochały w sobie dzieciaki.

Przepis na bajgle to jeden z tych przepisów, gdzie wrzucasz wszystko do jednego gara, mieszasz (bądź wyręczasz się robotem kuchennym) i gotowe.

Są takie smaki, zapachy, które kojarzą mi się z dzieciństwem, spokojem, beztroską. Bajgle to jedno z takich wspomnień dzieciństwa. Najlepiej smakują te z sezamem. Można jej jeść same, z masełkiem, z dżemem, humusem. Sprawdzają się jako przystawka oraz jako szybka przekąska dla dzieci.

Ciasto mieszałam w thermomixie ale jestem przekonana, że wyjdzie w każdym robocie kuchennym, również ręcznie (jeśli się komuś chce 🙂  )

 

Przepis na najlepsze BAJGLE ever 

Składniki:

1 jajko
100 g mleka
25g oleju
25g cukru
1 łyżeczka soli
25g drożdży (tak, wiem – towar deficytowy)
700g mąki
250g ciepłej wody
+ białko do posmarowania gotowych bajgli
+ mak/ sezam do posypania gotowych bajgli

Przygotowanie:

  1. Do jakiegoś robota kuchennego (u nas thermomix) wbić jajko, wlać mleko, olej, cukier, sól, drożdże, mąkę i wodę. Wyrobić
  2. Odstawić w otłuszczonej misce do wyrośnięcia – ok. 40 min.
  3. Wypić kawę
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 kawałki. Uformować kulki a potem wałeczki (powinny mieć ok 15 cm). Wałeczki poskręcać jak spiralę, uformować bajgle i skleić na końcach.
  5. Delikatnie włożyć na gotującą sie wodę na ok 30s.. Wyjąć położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarować białkiem i posypywać makiem/ sezamem.
  6. Piec 20-25 min 200oC .GOTOWE!

Najlepiej smakują oczywiście świeżutkie 🙂

0 0 votes
Article Rating
Tags:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x