Odkryłam coś na prawdę fajnego. Zabrzmi to może banalnie, ale spróbuję 🙂 Rozgrzewający syrop do herbaty. Zupełnie przypadkiem, będąc na Mazurach, w restauracji hotelowej, na stoliku kawowym zobaczyłam coś, co od razu przyciągnęło moją uwagę. Syrop z limonką i kardamonem. Niby nic wyjątkowego, ale po dodaniu do herbaty… niebo w gębie 🙂
Długo nie trzeba było czekać. Po powrocie do domu niemal od razu zaczęłam googlować co to takiego, jak to się robi, z czym to się robi i po co się to robi 🙂 Jak zawsze, internety mnie nie zawiodły, chociaż myślałam, że jest tego więcej.
Domowe syropy na bazie miodu
Nie będę się rozpisywać nad właściwościami zdrowotnymi takich specyfików. Domowe syropy na bazie miodu stosuje się na kaszel, jak również aby załagodzić ból gardła, chrypkę. Gdzieś, kiedyś przeczytałam, że miód bardziej łagodzi kaszel niż popularne syropy bez recepty. A przy tym nie zawiera chemicznych składników i jest naturalny!
Miód w połączeniu z owocami cytrusowymi, ziołami lub przyprawami otrzymamy pyszne i naturalne lekarstwo, kojące wiele dolegliwości.
Ale nie tylko. U nas w domu, taki syrop jest doceniany raczej za walory smakowe. Oczywiście, regularne stosowanie na pewno przyczynia się do dobrej kondycji naszej odporności, bo syrop dodaje, niemal do każdej herbaty. Ot tak, dla smaku. Cudowny zapach, rewelacyjny smak – czego chcieć więcej 🙂
Sposób przygotowania syropu
Żeby przygotować syrop wystarczy zmieszać kilka składników. Owoce cytrusowe, miód, przyprawy, zioła (pełna dowolność)
Składniki:
owoce: cytryna, pomarańcza, limonka, mandarynka
zioła (świeże): rozmaryn, tymianek, mięta, szałwia, dzika róża
przyprawy: goździki, imbir, cynamon, kardamon, kurkuma
Sposób przygotowania jest bajecznie prosty.
Pokroić owoce, dodać zioła i/lub przyprawy. Układać w słoiku naprzemiennie zalewając miodem, tak aby wszystkie składniki były w całości w miodzie.
Jak na razie robiłam syrop z pomarańczy, goździków i miodu oraz z cytryny, imbiru i miodu. Piłam syrop z limonką, kardamonem i miodem. I na dniach zrobię cynamon z miodem – myślę, że będzie pysznie 🙂
Co jest niesamowite, moim zdaniem w takich syropach, że oprócz walorów zdrowotnych świetnie smakują. Nie raz przygotowywałam sobie herbatkę z imbirem, miodem i cytryną, ale wierzcie mi, że gdy te składniki „pobędą” ze sobą kilka godzin, ich smaki i aromaty się połączą… pychota.
Syropów na bazie miodu nie zaleca się dzieciom poniżej 1 roku życia. Może on bowiem uczulać.
Fantastyczny przepis. Jak długo taki syrop wytrzyma w lodówce?
u mnie wytrzymuje tydzień ale to kwestia tego, że po tygodniu już go nie ma. Myślę, że przetrzymywany w lodówce może stać długo.